Har det ikke vært for Eirik så hadde jeg nok knapt vist hva boksbøy er. Det samme gjelder forøvrig øvelser som glutebridge, hip thrust og egenmassasje også.(Joda, Contreras skal ha litt av æren for hipthrustens popularitet, men takket være Eirik vet jeg hvem Contreras er!:p). Uansett, allerede da vi startet vårt samarbeid for hele 6 år siden(!!) var dette øvelser som ofte var å finne i programmene jeg fikk.
Eirik ble også etterhvert min partner in crime, og det er ingen tvil om hvor mye av min kunnskap som gjelder teknikk, kommer fra. Her om dagen slo forøvrig tanken meg at deler jeg seng med den, objektivt sett (faktisk), dyktigste styrkecoachen i landet, også benytter jeg meg ikke av det?! (Eller har jo det i betydelig stor grad, men som alle unger som kommer i trassalderen, så kom jeg til et punkt at jeg “skulle gjøre selv”!) Galskap tenker jeg nå.
Siden boksbøy er en av de øvelsene som jeg får mest spørsmål om, så tenkte jeg som så at hvorfor ikke gå rett til den kilden som jeg anser å være den beste, til å svare på spørsmålene som jentene i min coachinggruppe har? Så jeg tok mot til meg, sendte Mr. Sandvik en mail (Jepp, ikke bland business og pleasure husk!), og gleden var stor da en besvarelse plutselig lå i innboksen. Kriblet litt i magen, nesten som i gamle dager
Selv kan jeg noen ganger være svart-hvit i mine besvarelser på ting. Eirik vil jeg si er mer grå. I positiv forstand. Så som dere ser jenter, vi har nyanser av alt. Og nok en gang fikk fyren meg til å tenke litt…
Håper det gjelder dere også…Enjoy!:)
La oss snakke BOKSBØY…
Knebøy vs boksbøy- hva foretrekker du og hvorfor?
Personlig foretrekker jeg boksbøy. Årsaken til dette er rett og slett at jeg er et asymmetrisk beinrangel som følge av skadehistorikken min. Bevegelsen i boksbøy FØLES mer naturlig for meg. (Jess jenter, vi har faktisk lov å føle litt på ting. Føles noe ikke helt riktig til tross for at du kan teknikken, finn et alternativ!-SM-)
Under vanlig knebøy med stang på ryggen, er jeg svært bevisst på alle skjevhetene mine, og jeg har trolig ikke godt av denne type belastning over tid. Anvendelse av Safety Bar istedenfor rett/vanlig stang, gjør det derimot noe bedre for min del.
Hvilke cues bør man tenke på når man skal kjøre boksbøy?
Det er åpenbart mange likhetstrekk med knebøy, men boksbøy ER en «egen øvelse» som retter mer fokus på baksiden.
Dette vil si at en setter seg lenger bak, hvilket gjør det naturlig å stresse «cuet» om å nettopp sette seg godt bak, OM det ikke kommer naturlig.
De fleste tar derimot dette rimelig raskt. Siden en vanligvis står med (betydelig) bredere beinstilling under boksbøy, er det ofte enklere å få til en god hoftebevegelse.
«Sette seg bak» og «spre gulvet» er cues jeg liker, gitt at de som skal kjøre boksbøy forstår hva dette innebærer i praksis. Det å for eksempel «spre gulvet» vil for intetanende ikke si noe som helst, og effekten man er ute etter vil utebli. Dette gjelder alle cues, så det er alltid et must å forstå bevegelser først.
Hvor lav bør boksen være?
Det avhenger av hva du trener FOR.
Rett under parallell er å foretrekke om du klarer det med god stabilitet, men om dette medfører mindre god teknikk (eller elendig teknikk), er det ikke noe poeng å gå til denne dybden. (Med andre ord, om du ikke klarer å holde spenn i mage/rygg i bunnposisjon, og kontroll på knærne bl.a. – SM-)
Det er ingen skam å starte med en høyere boks, for deretter å gradvis jobbe seg nedover.
Den bokshøyden som tillater at både ryggrad og bekken opprettholder en nøytral posisjon under hele bevegelsen, er best. Er dette under parallell, BRA. Er det ikke det – enda – er det helt ok. Det vil trolig bedre seg med terping over tid.
Hva er forskjellen på boksbøy og knebøy til boks?
(Ja, for det ER forskjell her- Did you know?-SM-)
Et bedre spørsmål er hva du i det hele tatt vil bruke en boks TIL? Altså, hva er årsaken til at du i det hele tatt vil ha en boks med i øvelsen?
Vet du ikke hvorfor, er det kanskje like greit å fokusere på vanlige knebøy.
Det er uansett en klar forskjell på disse øvelsene, som «dessverre» brukes mye om hverandre.
Hva «knebøy til boks» er, ligger i navnet. Du kjører her en vanlig knebøy TIL en boks. Boksen brukes her som en dybdemåler, altså at du bare så vidt er nær den for å standardisere dybde for hver repetisjon, ELLER du kan bruke en konkret pause på boksen for å jobbe med styrke i bunnposisjon av løftet. Verre er det ikke.
«Boksbøy» er derimot et annet beist, og er IKKE en helt vanlig knebøy.
Selv om det er mange likhetstrekk, er dette en mer hoftedrevet bevegelse, som i tillegg utføres med relativt bred – til ekstremt bred – beinstilling.
Under boksbøy setter du deg ned og bak til en boks til leggbeina er vertiale/loddrette, eller enda lenger bak. Dette vil – med korrekt teknikk – tvinge baksiden (hofte, hamstrings, rygg), til å generere bevegelse opp ifra boksen.
En bruker i tillegg en konkret pause på boksen, hvilket sørger for opptrening av start-styrke. Benytter du korrekt teknikk uten å «gynge» forover, MÅ du være eksplosiv for å i det hele tatt komme opp ifra boksen.
Eksplosivitet, bakside og startstyrke er nøkkelordene, og de primære hensiktene med boksbøy.
Dette er retningslinjene for boksbøy (box squat) som popularisert av Westside Barbell. Det betyr selvsagt ikke at du MÅ gjøre det på denne måten. Bred beinstilling og vertikale leggbein er ikke satt i stein, men jo lenger vekk ifra dette du beveger deg, desto mer vil øvelsen bli «knebøy TIL boks».
Kan boksbøy benyttes av nybegynnere også, eller er det forbeholdt viderekommende?
Boksbøy kan benyttes av både nybegynnere og viderekomne.
Boksbøy med kroppsvekt er faktisk en fin øvelse en kan benytte for å innlære en knebøybevegelse, spesielt for personer som har en tendens til å falle forover/komme frempå under vanlige knebøy. Boksbøy har i tillegg vist seg å kunne være mer skånsom for knærne sammenlignet med vanlige knebøy.
Øvelsen benyttes ofte av styrkeløftere som konkurrerer med heftige løftedrakter, og som i konkurransesituasjon setter seg svært godt bak. I denne posisjonen får de «hjelp» av drakten, hvilket gjør at boksbøy i større grad tilsvarer konkurransebevegelsen. Om boksbøy har like stor overføringsverdi til vanlige RAW-knebøy (uten utstyr), kan diskuteres. Du finner her – som med alt annet, de som sverger til effekt, og du finner de som mener det stikk motsatte. Når det er sagt, vil øvelsen utvikle baksiden i stor grad, så om ikke annet kan det være en verdifull støtteøvelse for RAW-løftere.
ER DU IKKE EN STYRKELØFTER, MEN ER UTE ETTER Å UTVIKLE BAKSIDEN?
Da bør du utvilsomt gi boksbøy et forsøk. Får du ikke ræva i gir med denne (gitt korrekt innlært teknikk), er det lite annet som vil det.
Så da jenter, da vet dere! Selv sverger jeg til boksbøy, bulgarske (dyype) utfall og hipthrust for å bygge glutes.
Eirik har ellers mye annet fornuftig å komme med til de av dere som vil bli BEDRE på det dere gjør, trening og teknikksmessig.
Blogg finner du her: http://blogg.eiriksandvik.no/
Nettbutikk/Artikler finner du her: http://atletiskutvikling.no/