Quantcast
Channel: Silje Mariela
Viewing all articles
Browse latest Browse all 486

5 ting du ikke visste om søtsug (og hva du kan gjøre med det)

$
0
0

silje mariela søtsug

  • Visste du at jo mer sukker du spiser, jo mer sukker craver du? Det er flere grunner til det, men en av grunnene er fordi sukkeret maten de dårlige bakteriene i tarmen din. Når disse blir vant til å få sukker, så ber de pent om mer! Dette resulterer i cravings, søtsug og raske (gjerne dårlige) matvalg.

 

  • Visste du at sukker gjør at du kan få svingninger i blodsukkeret, som gjør at du må ha MER? Når du spiser sukker, så skiller kroppen din ut et hormon som heter insulin. Dette hormonet hjelper på å få ned blodsukkeret ditt når det er høyt. I mange tilfeller, så kan det bli «for mye» insulin (avhengig av din insulinfølsomhet, utskillelse av insulin etc.) . Det vil da resultere i at blodsukkeret ditt tar en stor nedover-dipp. Dette vil på nytt trigge søtsug, siden kroppen ønsker å få blodsukkeret litt opp igjen. Hello bloodsugar rollercoaster!!

 

  • Visste du at hvis du spiser for lite mat på dagen, for lite proteiner, og ikke gir kroppen nok næring, så trigges søtsuget? Spesielt på kvelden. Så hvis du er vant til å få en skikkelig oksehunger rundt ettermiddag/kveld, så kan det ha sin forklaring.

 

  • Visste du at etter kun èn natts dårlig søvn, så øker søtsuget, cravings og lysten på junkfood? Det er blant annet fordi at sulthormonet ditt, ghrelin, øker. I tillegg fungerer metthetshormonet, leptin, dåligere. Noe som gjør det lettere å overspise. Når du har sovet dårlig har du også mindre kapasitet til over for å ta gode og bevisste valg. Dette ender gjerne med at vi velger dårligere mat. Som om at det ikke var nok, så krever kroppen MER insulin for å gjøre sammen jobben som det gjør etter en god natts søvn. Dette kan blant annet være med å øke midjemålet, og øke søtsuget ytterligere!

 

  • Hvis du spiser for MYE karbohydrater i et måltid, eller for LITE, så kan det resultere i søtsug rett etter et måltid. En av mekanismene bak dette kan ha med hvor følsom du er for insulin, samt din insulinutskillelse. Så hvis dette er et problem, så er det et godt tips at du forsøker et måltid med MER fett og mindre karb for å se hva som skjer. Og hvis det ikke fungerer, så kan du forsøke det motsatte. Sørg for at proteinkilden er konstant i hvert måltid. Dette hjelper både på metthet, jevnere energinivåer og treningsresultater for deg som er opptatt av det.

Enkle er noen gang det beste;)

Kanskje fikk du noen ahas? =) Jeg vil også at du skal vite det at det handler ikke alltid om at man må på en «strikt diett» for å få gode treningsresultater. Noen ganger kan det hjelpe STORT, bare det å bli kvitt søtsuget. Det er hvertfall en av mine personlige strategier, for å holde formen gjennom året.

 

 

Click here to subscribe

The post 5 ting du ikke visste om søtsug (og hva du kan gjøre med det) appeared first on Silje Mariela.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 486